logo


Meniu

UniCredit se pregăteşte de o adevărată lovitură: Grupul italian se aruncă la o investiţie 'la vârf' în Germania

Grupul UniCredit a angajat mai mulţi bancheri de investiţii, inclusiv un fost înalt oficial german, care să consilieze cea mai mare bancă italiană cu privire la o posibilă ofertă de preluare a băncii germane Commerzbank, au declarat marţi pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit agerpres.ro.

Potrivit surselor, UniCredit ar fi angajat banca de investiţii Lazard, printre consilierii căreia se numără şi Jorg Asmussen, fost secretar de stat în Ministerul german de Finanţe, precum şi banca americană JPMorgan pentru o tranzacţie în urma căreia grupul bancar italian ar urma să preia Commerzbank.

Citește și: EXCLUSIV Afacerea soției lui Mihai Gâdea a explodat! Lovitura dată de Agatha Kundri – Profitul s-a triplat

Deşi deocamdată nu este clar dacă va fi formulată o ofertă, conducerea UniCredit este interesată de mai multă vreme de extinderea în Germania, au declarat sursele citate de Reuters. UniCredit deţine deja HVB, o importantă bancă germană cu sediul la Munchen.

Cu toate acestea, luni, directorul general de la UniCredit, Jean Pierre Mustier, a exclus posibilitatea unui val de fuziuni şi achiziţii în rândul băncilor europene, având în vedere obstacolele care se ridică în calea unor astfel de tranzacţii. "Nu vor fi prea multe fuziuni în viitorul apropiat în Europa. Nici interne şi nici transfrontaliere", a declarat Mustier într-un interviu pentru Bloomberg Television, refuzând să comenteze ceea ce el a numit drept "zvonuri şi speculaţii".

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

Sursele citate de Reuters susţin că UniCredit a aşteptat să vadă care este rezultatul discuţiilor privind o eventuală fuziune între Commerzbank şi rivalul Deutsche Bank. Acest discuţii s-au încheiat luna trecută fără un acord. În aceste condiţii, Commerzbank a revenit pe agenda lui Jean Pierre Mustier. Acesta a decis să angajeze banca de investiţii Lazard în speranţa că Jorg Asmussen poate face lobby pe lângă ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, având în vedere că ambii sunt membri ai partidului social democrat.

Succesul unei eventuale preluări a Commerzbank depinde de Guvernul german, care deţine un pachet de 15% din acţiunile Commerzbank, o moştenire a pachetului de salvare oferit de Berlin în perioada crizei financiare.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

15 mai 12:23
Comentarii