logo


Meniu

UDMR vrea să aducă unguri la vot prin șovinism și iredentism: vrea îndepărtarea crucilor EROILOR ROMÂNI din cimitirul de la Valea Uzului

UDMR nu va susţine, începând de joi, nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului, iar protocolul de colaborare dintre această formaţiune şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect, a anunţat joi liderul Uniunii, Kelemen Hunor, transmite Agerpres.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut îndepărtarea crucilor eroilor români din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului și sancționarea primarului din Dărmănești, Constantin Toma (ALDE).

„Începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect. Evenimentele din aceasta dimineață au întrecut orice măsură. Considerăm că atitudinea Guvernului este inacceptabilă, și solicităm în continuare autorităților să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”, scrie Kelemen Hunor pe Facebook.

Cimitirul de la Valea Uzului aparține administrativ de comuna Sânmartin din județul Harghita, condusă de primarul UDMR Gergely András. Asta susțin liderii UDMR pe toate canalele de comunicare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă în spațiul public, în mod mincinos, cu scopul evident de a incita populația de etnie maghiară împotriva românilor, că acel cimitir se află „în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin”. „Este inacceptabil să intri într-un cimitir, într-un spaţiu sacru, fără să ţii cont de nimic, fără să discuţi cu cei care au cimitirul în îngrijire – mai mult, acesta aflându-se chiar în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin – ignorând legile în vigoare, inclusiv acordurile bilaterale şi reglementările internaţionale privind regimul cimitirelor militare”, afirmă Kelemen Hunor citat de Adevărul.

În realitate, avem de-a face cu un fake news promovat de UDMR în mod iresponsabil cu scopul de a genera emoție în jurul unui subiect în care sunt implicați și români pentru a capitaliza electoral la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European.

Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului aparține în mod legal, juridic și administrativ, de unitatea administrativ-teritorială Dărmănești din județul Bacău.

Informația este confirmată oficial de un document al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău din luna octombrie 2018. Solicitată să comunice un răspuns oficial cu privire la amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului, OCPI Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul UAT Dărmănești.

Documentul OCPI Bacău probează faptul că UDMR promovează în mode deliberat fake news cu privire la acest subiect cu scopul evident de a incita populația de etnie maghiară împotriva românilor pentru a capitaliza electoral.

24 mai 15:01
Comentarii