logo


Meniu

Se pregăteşte US pentru un război cu Iranul?

Gasanov Kamran

Evenimente recente din jurul Iranului demonstrează că Donald Trump nu glumea când amenința să pedepsească Republica Islamică

În cadrul reuniunii, secretarul Apărării, Patrick Shanahan, a prezentat un plan de trimitere a 120.000 de soldați în regiunea Golfului. În plus față de grupul de portavioane, care s-a mutat deja pe țărmurile sale. Aceasta nu este cu siguranță o jumătate de milion de armată - și anume, este nevoie atât de mult de operațiunile de la sol și de ocupația Iranului - dar totuși o armată încadrată în planul strategic.

Se pare că noul șef al Pentagonului tocmai a decis să-și dovedească loialitatea față de președinte. Predecesorul său, James Mattis, deși a fost numit Mad Dog, era mai independent și, cel mai important, mai rațional. Dar acum, în administrație, șoimii preiau. Și în spatele tuturor acestor intrigi, urechile consilierului pentru securitatea națională, John Bolton, care întotdeauna au visat să curețe Iranul, a ieşit din bârlog.

Cel mai interesant lucru este că Statele Unite doresc să pedepsească această țară din Orientul Mijlociu în așa fel încât Teheranul să rămână de vină pentru acest lucru. Acordați atenție celor mai recente declarații ale lui Trump, secretarului de stat Mike Pompeo și de comandantul şef al personalului de la Dunford. Spre deosebire de Bush Jr., ei nu vorbesc despre un atac preventiv, ci despre protecție. Adică, în conformitate cu logica lor, Iranul se pregătește să atace Statele Unite, iar americanii se vor lupta în replică.

Există multe motive pentru a ataca

Dacă este tradus în limbaj normal, Statele Unite caută acum un motiv pentru a lovi în Republica Islamică Iran (IRI). Și declanșatorul poate servi orice. Iar refuzul Republicii Islamice Iran de a respecta termenii acordului nuclear, după cum a declarat președintele Hasan Rouhani săptămâna trecută. Aceasta ar putea fi activitatea militară a Iranului în Siria sau Yemen, de unde amenință securitatea și libertatea israeliană de-a lungul strâmtorii Bab el-Mandeb. Sau, mai pragmatic, un incident în Golful Persic. Ultimul atac al dronelor asupra tancurilor petroliere din Arabia Saudită este doar o repetiție a unei astfel de provocări. Dacă, ulterior, Iranul închide Strâmtoarea Hormuzului, prin care trece o cincime din comerțul cu petrol din lume, atunci Pentagonul va avea un alibi puternic în mâinile sale.

Cu toate acestea, înainte de a aranja o provocare, este necesară pregătirea. Washingtonul și-a început deja rolul diplomatic. Secretarul de stat Pompeo a vizitat trei țări într-o săptămână: primul Irak, apoi a zburat imediat la Bruxelles și apoi a sosit în Rusia. Irakul este un vecin al Iranului și are nevoie de sprijin logistic pentru a ataca Teheranul. Uniunea Europeană ar trebui să ajute la sancțiuni. Dacă europenii anteriori încă le-au pus la îndoială, după retragerea parțială a Iranului de la o înțelegere nucleară, dispoziția de la Bruxelles deja se schimbă. Dacă vorbim despre Rusia, atunci de la ea Trump are nevoie de consimțământ tacit. Ceea ce SUA va oferi în schimb, putem ghici.

După cum s-a menționat mai sus, o armată de 120 mii nu este suficientă pentru a invada Iranul. Dar să fim cinstiți. Statele Unite nu au declarat că planifică o invazie. Este posibil ca acestea să fie limitate la lovituri precise. De exemplu, în instalațiile nucleare. Și cel mai probabil, Mossad a înmânat deja CIA o hartă actualizată a acestor facilități strategice. Cu o săptămână în urmă, serviciile israeliene au raportat că Iranul a transferat trupele Hezbollah și un partid de luptă cu kamikaze pe insula Kish din Golful Persic. Și, potrivit unor zvonuri, drone iraniene!!! au lovit în tancurile petroliere din Arabia Saudită. Pentru a rezuma aceste circumstanțe, este deja clar astăzi că încă trei state vor participa cu siguranță la atacul SUA. Arabia Saudită - pentru că trag în cisternele sale. Emiratele Arabe Unite, de pe coasta căreia a avut loc atacul. Și, bineînțeles, Israelul este preocupat de prezența militiilor pro-iraniene în Siria și Liban.

Pariați pe haosul economic

Dacă vorbim despre consecințe, atunci lansarea rachetelor va îngropa speranța de pace cu Occidentul din Iran. Conservatorii vor schimba reformatorii condusi de Rouhani. Termenul de închisoare pentru fratele său este un semnal fără echivoc de presiune asupra liberalilor. Adevărat, cu situația economică actuală - puterea clericilor este destul de dificilă pentru mult timp. Din martie până în aprilie 2019, exporturile de petrol ale Iranului au scăzut de la 1,7 milioane la mai puțin de 1 milion de barili pe zi. Anul trecut, rialul iranian s-a depreciat cu 60% fata de dolar.

Cu amenințarea unor ciocniri militare, investitorii străini rămași din RPC, Turcia și Rusia vor începe să fugă din Republica Islamică. Acest lucru va cauza haos economic. Apoi, poporul iranian aglomerat va transfera vina pe Ayatollah Khomeini și va răsturna regimul de conducere al clericilor de 40 de ani. Dacă Teheran va veni în cele din urmă la “democrație”, următorul regim vizat este Pakistan. Principalul scop strategic al Statelor Unite este de a restabili status-quo-ul, pierdut ca urmare a războiului din Irak din 2003. Sau o continuare a expansiunii americano-israeiliene în Semiluna Fertilă.

Rămâne însă o “enigmă”. Şeicii Pakistanului au mobilizat prin discursuri politico-religioase militanţii şia. Iar acest fapt ar putea însemna un război de durată dacă se vor alătura neoficial Iranului. În plus, populaţia de origine persană, nu arabă a Iranului, adepţi ai zoroastrismului şi mazdeismului, deşi contestă regimul mulahilor, vor lupta de aceeaşi parte a baricadei.

23 mai 14:50
Comentarii