logo


Meniu

România intenţionează să “ importe” 500.000 de muncitori pakistanezi.

În vreme ce sute de mii de cetăţenii români sunt nevoiţi să părăsească ţara pentru a-şi asigura un trai mai bun, iar şomajul este unul destul de îngrijorător, stăpânii pieţei fac jocurile profiturilor în complicitate cu statul român. Astfel că Ministerul pentru diaspora și dezvoltarea resurselor umane din Pakistan a convenit să trimită în România peste 500.000 de muncitori din diverse sectoare, până în 2020 .

Argumentele prezentate au fost lipsa de personal de pe piaţa din România şi moda de a aduce lucrători din ţări exotice. Adevăratul motiv este însă nivelul salarial pe care localnicii nu-l pot accepta. Aşa că ceea ce primează sunt doar profiturile. Filipinezii, Thailandezii şi Pakistanezii în cele din urmă sunt preferaţi românilor deoarece reprezintă mână de lucru mai ieftină şi nu au standardele unor cetăţeni europeni.

Dacă în 2017 numărul muncitorilor din afara Uniunii Europene pentru care autoritățile au emis avize de angajare se situa la aproape 5.000, anul trecut acest număr aproape s-a dublat, apropiindu-se de 10.000. Acum, Guvernul a aprobat pentru anul în curs 20.000 de avize pentru muncitori străini, estimând că angajatorii vor avea nevoie de această forță de muncă. Conform datelor prezentate de Profit.ro, în primii 10 ani cu statut de țară membră a Uniunii Europene, România a importat muncitori în special din Turcia și China, respectiv între 400-600 de muncitori anual, în condițiile unui contingent anual cuprins între 1.400 și 2.900 de muncitori străini.

Ar exista o raţiune a importurilor de forţă de muncă în cazul zonelor neacoperite însă acest lucru ar interveni dacă s-au epuizat opţiunile în ceea ce priveşte forţa de muncă autohtonă. Numai că lucrătorii români nu sunt trataţi din perspectiva drepturilor pe care le deţin ca cetăţeni ai ţării.

Ambasadarul României în Pakistan, Niculaie Goia afirmă că România ar avea nevoie chiar de un 1 milion de angajaţi străini calificaţi şi necalificaţi. În decursul unui an, vor sosi peste jumătate de milion, pentru sectoarele IT, muncitori în construcţii, ingineri sau medici.

Capitaliştii autohtoni, care în mare parte sunt străini, şi care nu urmăresc decât maximizarea profiturilor, ceea ce este firesc, însă în anumite limite de ordin socio-economic, prin aceste măsuri luate cu statul român, vor pune bazele unor viitoare tensiuni sociale şi a unor destabilizări cauzate de migraţia extracomunitară. Exemplele din Europa de Vest sunt destule. Marea Britanie ca şi Germania sau Franţa fiind campioane la numărul de angajaţi intra şi extracomunitari. Este arhicunoscut faptul că unul din motivele puternice care au produs Brexitul a fost tocmai sufocarea pieţei muncii de către aceiaşi pakistanezi. Pakistanezii au ajuns să ocupe funcţii importante în aparatul de stat, să influenţeze politica, viaţa socială şi culturală. Au venit în statul respectiv cu bagajul lor cultural şi comportamental pe care l-au impus într-o zonă a societăţii contribuind astfel la enclavizarea Marii Britanii.

Prin politici de “ discriminare pozitivă” au produs injustiţie socială şi s-au creat tensiuni care continuă şi astăzi. În loc de concluzie s-ar putea pune în discuţie comparativă capacitatea statului britanic de absorbţie a forţei de muncă din alte ţări cu ce a României, în condiţiile în care ţara noastră nu dispune de suficiente programe care să genereze echitate socială, condiţia esenţială a bunăstării, căci fără această condiţie indiferent câte profiruri s-ar acumula sau indiferent cât va creşte gradul de dezvoltare, pe termen lung, “ programul” nu va mai fi sustenabil producând dezechilibre societale uşor convertibile în focare de conflict.

Later edit: Tinerii pakistanezi sunt cei mai predispuşi la radicalizare, potrivit vice.com., aceştia îmbrăţişează cu uşurinţă islamul radical, drept dovadă numărul consistent de luptători ISIS care au această origine.

Motivul principal pentru care tinerii rezonează cu retorica jihadului este acela că au puternice nemulţumiri provenite din modul de interpretare al evenimentelor la scara mondială. Aceştia consideră o mare nedreptate bombardarea ţărilor islamice de către marile puteri occidentale; atrocităţile comise în timpul conflictelor conducând la transformarea membrilor acestei culturi în militanţi politici şi militari.

18 apr 14:20
Comentarii