logo


Meniu

Regina muzicii romani s-a stins pe patul de spital, la 64 de ani: Cântăreața lucra la un proiect care ar fi adus publicului un repertoriu absolut inedit

Vera Bílá, una dintre cântăreţele cehe cele mai cunoscute în străinătate, supranumită regina muzicii romani, a murit în urma unui atac de cord marţi, la Plzen (vest), la vârsta de 64 de ani, a anunţat presa locală, citată de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Sebastian Ghiță: ‘O voce românească trebuie să se audă tare şi răspicat’

După se confruntase în ultimii ani cu numeroase probleme de sănătate, artista a fost internată luni seara la secţia de urgenţe a unui spital din Plzen.

"În pofida eforturilor de resuscitare demarate imediat, medicii nu i-au mai putut restabili funcţiile vitale, iar pacienta a murit", a declarat purtătoarea de cuvânt a spitalului, Gabriela Levorova.

Născută în 1954 într-o familie de muzicieni romi, Vera Bila a ajuns la apogeul carierei sale între secolele 20 şi 21.

Repertoriul său a constat dintr-un amestec de muzică romă din Europa Centrală şi de melodii pop ale anilor '60. În melodiile sale cântate în romani, cehă şi slovacă, cântăreaţa nu a ezitat să vorbească despre bărbaţi sau femei infidele, despre mizerie, alcool şi prostituţie.

Alături de formaţia sa, Kale, formată din verii săi, artista a cântat în locaţii celebre precum sala Olympia din Paris, Teatrul Regal din Madrid, Hollywood Bowl din Los Angeles, dar şi la Casa Albă, în faţa preşedintelui de atunci al SUA, Bill Clinton.

În pofida numeroaselor sale succese, ea a trăit în sărăcie în ultimii ani, din cauza dependenţei de jocurile de noroc.

Deşi bolnavă, artista îşi anunţase recent revenirea pe scenă cu câteva melodii noi.

13 mar 15:16
Comentarii