logo


Meniu

Publicul este în apărarea lui Assange. Care este motivul?

Jurnalist sau spion?

Prima și cea mai importantă întrebare adresată de mass-media și reprezentanților instituției este dacă Assange este un jurnalist? După cum știți, doresc să judece australianul conform legii americane, iar legea americană are un concept clar al primului amendament la Constituție - garanții ale libertății de exprimare. Dacă îl considerăm pe Assange drept jurnalist, atunci el se află sub protecția acestui amendament. Și dacă ești spion sau hacker - deloc.

Esența acuzațiilor împotriva australianului nu se datorează faptului că el a publicat ilegal orice informație, ci faptul că a asistat fostul soldat Bradley Manning la hacking în sistemele informatice militare.

Așa înseamnă că Assange va fi judecat ca un spion? Din nou nu. Faptul este că el nu a fost încă acuzat de spionaj. Această confuzie pe pragul oricărei acuzații clare și deschide un câmp larg pentru discuții. "Când citiți rechizitoriul, nu pare că Assange este jurnalist", a spus Bruce Brown, director executiv al Comitetului American al Jurnaliștilor pentru Lupta pentru Libertatea de Discurs.

Avocatul lui Assange, Barry Pollack, consideră că Assange ar trebui tratat exact ca un jurnalist, în ciuda faptului că statutul său nu este evident până acum. Avocatul este încrezător că australianul a primit și a distribuit informații care sunt în interesul publicului și acesta este jurnalismul.

Furtul de secrete

Cu toate acestea, procuratura își construiește foarte viclean concluzia: Assange nu este acuzat de difuzarea informațiilor secrete, ci de furtul și ascunderea lui Bradley Manning. În continuare - punctele. Se remarcă faptul că inculpatul Assange a prezentat astfel de dispoziții, care pot fi ușor învinovățite pentru orice jurnalist. "O parte din conspirație" este ceea ce Assange a luat măsuri pentru a se ascunde de investigația lui Bradley Manning ca informator pentru WikiLeaks. "Majoritatea, dacă nu toți jurnaliștii de investigație, iau astfel de măsuri pentru a-și proteja sursele. Recurgerea la acuzație prevede, de asemenea: "Aceasta a fost o parte a unei conspirații când Assange a cerut lui Manning să furnizeze informații și înregistrări din partea departamentelor și agențiilor americane". O altă taxă - Assange și Manning au folosit un folder partajat în WikiLeaks pentru a transfera informații sensibile. Într-un cuvânt, în ciuda faptului că accentul se pune pe furtul de secrete, ancheta nu a reușit să scape de acuzațiile lui Assange despre majoritatea jurnaliștilor vinovați.

Luptător pentru libertate

Noul rol al lui Assange nu este doar al un jurnalistt. Există opinii conform cărora figura lui Assange devine acum un simbol al standardelor duble recunoscute de mass-media occidentală. Și într-adevăr, să ne amintim cum a fost demonizat (pe cale amiabilă) de unii și de alții. Motivul - investigarea lui Muller împotriva lui Trump. Și informatorul de facto australian a devenit o legătură în lantul acuzațiilor împotriva capului Casei Albe. Dar situația este eterogenă. O parte din publicul anterior a vâslit Assange și acum îl atacă și, parțial, erau dușmanii săi, iar acum vorbesc despre libertatea de exprimare. În acest stadiu este important să precizăm că principalul lucru: figura lui Assange dobândește treptat un caracter simbolic. Assange nu mai este doar un australian deținut, fondatorul WikiLeaks, pentru unii este vinovat de unele furturi de informații secrete, iar pentru alții este un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare. Iar în lumea occidentală, o regândire a acestei imagini deja se formează, o răsturnare. Cu toate acestea, aceasta îl va salva pe Assange de extrădarea în SUA și de o pedeapsă de închisoare pe toată durata vieții? Cu greu.

15 apr 18:19
Comentarii