logo


Meniu

Economist: În România, bărbații cotizează mai mult la sistem, trăiesc mult mai puțin și ies mai târziu la pensie. Sistemul este unul vădit discriminator, în defavoarea bărbaților.

Într-o postare pe contul personal de Facebook, economistul Cristian Păun afirmă că femeile sunt privilegiate vădit în raport cu bărbații de sistemul actual de pensii.

Acesta afirmă că femeile din România au o speranță medie de viață astăzi de 79,1 de ani. Bărbații au o speranță medie de viață cu 7 ani mai puțin (71,7 ani în 2018). Speranța de viață e în creștere și încă ușor departe de media europeană care depășește 80 de ani.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani la bărbați și de 61 de ani la femei. Adică, femeile iau în medie cu 7 ani mai mult pensie din sistemul public și au vârsta standard de pensionare redusă cu 4 ani. Un total de 11 ani. Începând cu 2006, femeile au asimilată ca perioadă de cotizare și perioada de creștere a copilului (2 ani / 3 ani dacă copilul are probleme de sănătate). Cu fiecare copil mai reduci perioada de muncă și grăbești pensionarea cu 2 ani (sigur, acesta nu este însă un motiv să faci copii). Media copiilor născuți în România este de 1 copil pe familie, în anul 2018 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 52 de ani, la această statistică contribuind din plin și migrația din România. 11 ani diferență între bărbați și femei se transformă în 13 ani. Nu e puțin. Nu e mică diferența de gen. În bani e enormă.

Stagiul complet de cotizare încă diferă substanțial (se va egala între bărbați și femei abia în 2030, la 35 de ani). La bărbați deja este 35 de ani începând din 2015. La femei este, în momentul de față, de 31 de ani. Bărbații trebuie, deocamdată, să muncească și să cotizeze la Pilonul 1 cu 4 ani mai mult decât femeile. Diferența de gen se apropie lejer de 17 ani: 10 ani stagiu de cotizare mai mic și 7 ani perioadă de beneficiu mai mică, în defavoarea bărbaților.

Pensionarea completă se face dacă se îndeplinesc cumulativ cele două condiții: vârsta standard cu stagiul complet de cotizare. Asta înseamnă că, dacă nu ai atins vârsta, nu te poți pensiona fără penalități din pensie dacă nu ai și stagiul complet de cotizare.

Ideea este că între bărbați și femei, atunci când vorbim de penrsionarea în sistemul public (Pilonul 1) există o discriminare de gen evidentă. În defavoarea bărbaților. Bărbații cotizează mai mult la sistem, trăiesc mult mai puțin și ies mai târziu la pensie. Pilonul 1 de pensii este un sistem vădit discriminator, în devafoarea bărbaților.

Din păcate, pentru că sistemul public de pensii este falimentar (destructurat sistematic de natalitatea în scădere de la an la an, speranța de viață în creștere, pensiile speciale și migrația), corectarea diferențelor de gen evidente nu se va face în viitor în jos ci în sus pentru femei.

Soluția pentru a scăpa și de astfel de probleme este o reformă din temelii a sistemului public de pensii concentrată pe câteva principii de bază:

- Eliminarea completă a ”specialilor” din sistem și recalcularea pensiilor speciale prin aducerea lor la nivelul celor normale, bazate pe contributivitate;

- Toate pensiile alimentate de la buget (inclusiv cele ocupaționale) să se bazeze pe contributivitate la sistem;

- Uniformizarea condițiilor de pensionare pentru toate categoriile de pensii și venituri asimilate lor (pensii speciale, pensii ocupaționale): aceeași vârstă standard de pensionare, același stagiu minim de cotizare, același stagiu complet de cotizare;

- Creșterea graduală cu fiecare generație nouă ce intră în câmpul muncii, pe un calendar asumat de către întreaga societate, a contribuției către Pilonul 2 de pensii dublată de întărirea supravegherii și reglementării acestui sector în sensul unei protecții reale a drepturilor contribuabililor și în sensul oferirii unui minim de garanție sistemului. La final, când în 20 - 30 de ani toți vor fi pe Pilonul 2, statul să privatizeze complet Pilonul 2 transformându-l în Pilon 3. În paralel, după o perioadă de 10-15 ani de cotizare la Pilonul 2, contribuabilii să poată opta pentru mai multe scheme de risc. Banii din Pilonul 2 să fie limitați la maxim în a fi investiți în titluri de stat sau proiecte ale statului;

- Posibilitatea ca pentru 10-15 ani cotizația către Pilonul 2 să poată fi plasată de administratori în depozite bancare la termen cu risc scăzut și nu în titluri de stat. Accesul băncilor de stat la banii din Pilonul 2 să fie foarte limitat dacă nu chiar restricționat complet.

- Deducerea fiscală completă a contribuției suplimentare către Pilonul 3 pentru care optează un salariat (și nu până la un plafon de 15% din salariu brut cum se intenționează acum).

Dragi feministe, pentru că noi bărbații suntem discriminați rău de tot de Pilonul 1 de pensii, aveți un motiv să luptați mai abitir pentru reforma sistemului de pensii din România! 17 ani în plus, dragi feministe! O rezolvam pe asta și vă promit că vă suțin în egalitatea de gen în Parlament!

Asta dacă vreți să ne arătați că chiar credeți în inegalitatea de gen.text articol

10 iun 11:49
Comentarii