logo


Meniu

Dovada dictaturii digitale: UE a votat crearea unei baze de date biometrice gigantice.

UE a votat crearea unei baze de date biometrice gigantice

Parlamentul European a dat undă verde pentru crearea unei baze de date comune de identitate (CIR), o bază de date biometrică gigantică.

Catalin Cimpanu

De Cătălin Cîmpanu pentru Zero Day | 22 aprilie 2019 – 05:40 GMT (06:40 BST) Subiect: Securitate

Parlamentul European a votat săptămâna trecută în favoarea interconectării unor serii de sisteme de control de frontieră, de imigrație, și a altor sisteme de aplicare a legii, într-o bază de date uriașă, prin care cetățenii din UE și din afara UE să poată fi cautați și monitorizați din punct de vedere biometric.

Această nouă bază de date va fi cunoscută sub denumirea de Bază Comună de Identitate – Common Identity Repository (CIR), și este destinată să unifice arhivele de date a peste 350 de milioane de persoane.

După felul în care a fost proiectată, CIR va reuni ambele arhive de date (nume, date de naștere, numere de pașaport și alte date de identificare), precum și datele biometrice (amprentele digitale și scanările faciale), și va pune la dispoziție datele sale tuturor autorităților de frontieră și autorităților de aplicare a legii.

Rolul său principal va fi acela de a simplifica activitatea ofițerilor de frontieră și a ofițerilor care se ocupă cu aplicarea legii, care vor putea să facă mai rapid căutările într-un sistem unificat, mai degrabă decât să caute prin baze de date separate în mod individual.

„Sistemele acoperite de noile norme ar include Sistemul de Informații Schengen1, Eurodac2, Sistemul de Informații privind Vizele (VIS)3 și trei noi sisteme: Sistemul European al Evidențelor Penale pentru cetățenii țărilor terțe (ECRIS-TCN)4, Sistemul de intrare / ieșire EES)5 și Sistemul european de informare și autorizare în domeniul călătoriilor (ETIAS)6„, au declarat oficialii UE săptămâna trecută.

Legea CIR a trecut prin Parlamentul European luni, 15 aprilie, prin două votări separate. Normele CIR privind și controalele la frontiere, și controalele de viză au fost adoptate prin 511 voturi la 123 voturi și nouă abțineri, în timp ce legislația CIR privind cooperarea polițienească și judiciară, azilul și imigrația a fost aprobată de 510 de voturi la 130 de voturi și nouă abțineri.

Parlamentul European și Consiliul European au promis „măsuri de protecție adecvate” pentru protejarea dreptului cetățenilor la viața privată și pentru reglementarea accesului ofițerilor la date.

UE GESTIONEAZĂ UNA DINTRE CELE MAI MARI BAZE DE DATE BIOMETRICE DIN LUME

Încă de când planurile de creare a acestei baze de date biometrice comune au fost făcute publice anul trecut, avocații (n.t. de tipul avocatului poporului) au criticat UE, numind crearea CIR ca fiind „punctul fără întoarcere” în crearea „unei baze de date centralizate de tip Big Brother a statelor din UE „.

Odată cu lansarea sa, CIR va deveni una dintre cele mai mari baze de date de urmărire a oamenilor din lume, imediat după sistemele folosite de guvernul chinez și de sistemul Aadhar folosit în India.

În SUA, Serviciul vamal și de protecție a frontierelor (CBP) și Biroul Federal de Investigații, desfășoară baze de date biometrice similare.

Existența bazei de date poate fi ușor justificată de necesitatea de a oferi forțelor de aplicare a legii instrumente mai bune pentru urmărirea imigranților și a criminalilor; totuși, există întotdeauna temerea că sistemul va fi extins încet-încet pentru a include și a urmări persoanele care nu fac obiectul niciunei investigații penale, cum ar fi turiștii care călătoresc în spațiul UE.

1 – Spațiul Schengen este o zonă care cuprinde 26 de state europene care au eliminat oficial toate pașapoartele și toate celelalte tipuri de control la frontieră. 22 din cele 28 de state membre ale UE participă la Spațiul Schengen.

2 – Dactiloscopia europeană (Eurodac) este baza de date a Uniunii Europene (UE) pentru amprentele digitale, în vederea identificării solicitanților de azil și a celor care traversează frontierele ilegal. Solicitanților de azil și persoanelor care au trecut frontiera ilegal și care au împlinit vârsta de 14 ani, li se iau amprentele conform legislației UE.

3 – Sistemul de Informații privind Vizele al Uniunii Europene (VIS) este o bază de date care conține informații, inclusiv biometrice, privind cererile de viză ale cetățenilor țărilor terțe care au nevoie de viză pentru intrarea în spațiul Schengen. De la intrarea sa în funcțiune, VIS a fost lansat treptat la toate consulatele naționale, pe regiuni.

4 – ECRIS-TCN – Sistemul european de informații privind cazierele judiciare (ECRIS), care funcționează din aprilie 2012, oferă între statele membre un schimb electronic de informații privind cazierul judiciar în mod descentralizat.

5 – În cadrul Pachetului privind frontierele inteligente introdus de UE în 2016, Sistemul de intrare-ieșire (EES) este o inițiativă care propune îmbunătățirea măsurilor de securitate generală pentru frontierele din exteriorul Spațiului Schengen. Intenția UE este de a îmbunătăți securitatea și accesul la informații cu privire la călătorii din Europa.

6 – ETIAS înseamnă „Informații și Autorizări Europene în domeniul Călătoriilor”.

24 mai 15:22
Comentarii