logo


Meniu

Concentraţia de CO2 în atmosferă, principala cauză a încălzirii globale, este la nivelul cel mai ridicat de 3 milioane de ani

Concentraţia de CO2 în atmosferă, principala cauză a încălzirii globale, este la nivelul cel mai ridicat de 3 milioane de ani, ceea ce face inevitabilă creşterea dramatică a temperaturii planetei şi a nivelului oceanelor în câteva secole, avertizează cercetători reuniţi săptămâna aceasta la Londra, potrivit Agerpres.

Citește și: Mick Jagger, solistul trupei The Rolling Stones, mesaj din spital: Mă simt mult mai bine acum şi întrematAstăzi, cu 1° C mai mult decât în perioada preindustrială, Pământul se confruntă deja cu impactul schimbărilor climatice, de la inundaţii la secete. Pentru Siegert, a depăşi 400 ppm de CO2 nu implică o creştere a nivelului mării de amploarea celei din Pliocen într-o manieră iminentă, dar cât timp omul nu reuşeşte să elimine CO2 din atmosferă la scară largă, impacturi majore sunt inevitabile, mai devreme sau mai târziu. Pe baza concentraţiilor de CO2, glaciologii prevăd o creştere a nivelurilor oceanelor între 50 de cm până la un metru până la sfârşitul acestui secol, spune cercetătorul. "Ar fi dificil ca această creştere să fie mai mare, pentru că topirea are nevoie de timp. Dar aceasta nu se opreşte în 2100, continuă'', adaugă acesta. În luna octombrie, oamenii de ştiinţă din Giec (Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei) au tras un semnal de alarmă: pentru a rămâne sub 1,5° C, emisiile de CO2 vor trebuie reduse cu aproape 50% până în 2030. Dar, în pofida promisiunilor, aceste emisii legate de combustibilii fosili şi de agricultură cresc inexorabil. "Cu 400 ppm, vom rămâne pe traiectoria unei clime similare celei din Pliocen" avertizează Tina van De Flierdt, profesor de geochimie izotopică la Imperial College. Cercetătorii estimează că atmosfera a avut anterior niveluri de CO2 cu mult peste 400 ppm, dar gazul a avut nevoie de milioane de ani să se acumuleze. La rândul lor, emisiile legate de activitatea umană au amplificat nivelurile de CO2 cu peste 40% într-un secol şi jumătate. Cu o concentraţie de 412 ppm şi în creştere, unii experţi consideră că o încălzire globală de 3 până la 4° C este probabil inevitabilă. Ultima dată când CO2 era la fel de prezent în atmosferă, era capturat de arbori, plante, animale şi îngropat cu acestea odată cu moartea lor. ''Iar ceea ce facem noi de 150 de ani este să săpăm şi să-l trimitem înapoi în atmosferă. Este o experienţă nesăbuită'', în opinia lui Flierdt.

7 apr 11:26
Comentarii