logo


Meniu

Ce ascunde presa mainstream de tine în cazul Venezuelei?

Sunt prezentate fapte care au fost reflectate doar într-un singur ziar britanic: Independent, care a publicat un rezumat al acestora pe 26 ianuarie. Contul ziarului va fi extras aici la sfârșit, dar mai întâi va fi evidențiat din subiectul său, raportul oficial către Generalul ONU.

DOCUMENTUL ACOPERIT

La 3 august 2018, Adunarea Generală a ONU a primit raportul Expertului Independent al ONU privind promovarea unui ordin internațional democratic și echitabil privind misiunea sa în Venezuela și Ecuador. Călătoria sa recentă, a avut ca scop "modul cel mai bun de a sprijini aplicarea tuturor drepturilor omului asupra populațiilor din ambele țări".

El a remarcat eradicarea analfabetismului, educația gratuită de la școala primară până la cea universitară și programe de reducere a sărăciei extreme, de a oferi locuințelor persoanelor fără adăpost și vulnerabile, de a renunța la privilegii și discriminare și de a extinde îngrijirea medicală la toți ".

El a subliniat că "Republica Bolivariană Venezuela și Ecuador acordă în mod obișnuit aproximativ 70% din bugetele naționale serviciilor sociale". Cu toate acestea (și aici sunt citate paragrafe-cheie din raport):

22. Observatorii au identificat erorile comise de guvernele Chávez și Maduro, observând că există prea mulți ideologi și prea puțini tehnocrați în administrația publică, rezultând politici guvernamentale care nu au coerență și management profesional și descurajează investițiile interne, deja afectate de ineficiență și corupție , care se adresează funcționarilor guvernamentali, corporațiilor transnaționale și antreprenorilor. Criticii avertizează cu privire la influența necorespunzătoare a armatei asupra guvernului și asupra funcționării întreprinderilor ca Petróleos de Venezuela. Lipsa unor date regulate, accesibile publicului privind alimentația, epidemiologia și inflația se spune că complică eforturile de a oferi sprijin umanitar.

23. Între timp, procurorul general, Tarek Saab, a lansat o campanie viguroasă de luptă împotriva corupției, investigând legăturile dintre întreprinderile venezuele și paradisurile fiscale, contractarea înșelătoriilor și tranzacțiile făcute de oficialii publici cu Odebrecht. Se estimează că corupția din industria petrolieră a costat Guvernul US $ 4,8 miliarde. Procuratura Generală a informat Expertul Independent despre investigații în curs de investigare pentru delapidare și extorcare împotriva a 79 de funcționari ai lui Petróleos de Venezuela, inclusiv 22 de conducători de conducere. Oficiul a subliniat, de asemenea, arestarea a doi directori de petrol la nivel înalt, acuzați de spălarea banilor în Andorra. Ministerul Justiției estimează pierderi de corupție la aproximativ 15 miliarde USD. În schimb, alte părți interesate afirmă că programele anticorupție sunt selective și nu au vizat în mod suficient instituțiile statului, inclusiv cele militare.

29. ... În ultimii șaizeci de ani, războaiele economice neconvenționale s-au purtat împotriva Cubei, Chile, Nicaragua, Republicii Arabe Siriene și Republicii Bolivariene Venezuelei pentru a face economiile lor să nu reușească, a facilita schimbarea regimului și a impune o neo- modelul socioeconomic liberal. Pentru a discredita guvernele selectate, eșecurile în domeniul drepturilor omului sunt maximizate pentru a face răsturnarea violentă mai plăcută. Drepturile omului sunt "armate" împotriva rivalilor. Cu toate acestea, drepturile omului sunt moștenirea fiecărei ființe umane și nu trebuie niciodată să fie instrumentalizate ca arme de demonizare.

30. Principiile neintervenției și neinterferenței în afacerile interne ale statelor suverane fac parte din dreptul internațional cutumiar și au fost reafirmate în rezoluțiile Adunării Generale, în special [este furnizată o listă].

31. În hotărârea sa din 27 iunie 1986 privind Nicaragua împotriva Statelor Unite, Curtea Internațională de Justiție a citat din Rezoluția [UN] 2625 (XXV): "nici un stat nu organizează, nu asistă, nu stimulează, nu finanțează, nu incită sau nu tolerează subversiv, terorist sau activități armate îndreptate spre răsturnarea violentă a regimului altui stat sau interferează cu conflictele civile într-un alt stat ".

36. Efectele sancțiunilor impuse de președinții Obama și Trump și măsurile unilaterale ale Canadei și ale Uniunii Europene au agravat în mod direct și indirect penuria de medicamente, cum ar fi insulina și medicamentele antiretrovirale. În măsura în care sancțiunile economice au cauzat întârzieri în distribuție și au contribuit astfel la multe decese, sancțiunile contravin obligațiilor drepturilor omului ale țărilor care le impun. Mai mult, sancțiunile pot constitui infracțiuni împotriva umanității în temeiul articolului 7 din Statutul de la Roma al Criminalității Internaționale Curtea. O investigație efectuată de această instanță ar fi adecvată, dar submisiunea geopolitică a Curții poate împiedica acest lucru.

37. Sancțiunile și blocurile economice moderne sunt comparabile cu asediile medievale ale orașelor, cu intenția de a le forța să se predea. Sancțiunile din secolul XXI încearcă să aducă nu numai un oraș, ci și țări suverane în genunchi. O diferență este probabil că sancțiunile din secolul al XXI-lea sunt însoțite de manipularea opiniei publice prin "știri false", relații publice agresive și o retorică a drepturilor pseudo-umane, pentru a da impresia că un "sfârșit" al drepturilor omului justifică mijloacele penale.

39. Politicile de asfixiere economică sunt comparabile cu cele deja practicate în Chile, Republica Populară Democrată Coreeană, Nicaragua și Republica Arabă Siriană. În ianuarie 2018, corespondentul din Orientul Mijlociu, The Financial Times și The Independent, Patrick Cockburn, a scris despre sancțiunile care afectează Siria: De obicei, există o pretenție că produsele alimentare și echipamentele medicale sunt permise în mod liber și nu se face nici o mențiune financiară și obstacolele de reglementare, ceea ce face imposibilă furnizarea acestora. Un exemplu în acest sens sunt sancțiunile draconice impuse Siriei de SUA și UE, care au fost menite să vizeze președintele Bashar al-Assad și să-l ajute să-l înlăture de la putere. Ei nu au reușit în totalitate acest lucru, însă un raport intern al ONU scurs în 2016 arată cu prea multă convingere efectul embargoului în stoparea acordării ajutorului de către agențiile internaționale de ajutorare. Ei nu pot importa ajutorul, în pofida derogărilor, deoarece băncile și companiile comerciale nu îndrăznesc să primească riscul de a fi penalizate pentru că au legătură cu Siria. Raportul citează un medic european care lucrează în Siria spunând că "efectul indirect al sancțiunilor ... face ca importarea instrumentelor medicale și a altor bunuri medicale să fie extrem de dificilă, aproape imposibilă". Pe scurt: sancțiunile economice ucid.

41. Având în vedere faptul că societatea venezueleană este polarizată, ceea ce este cel mai necesar este dialogul dintre Guvern și opoziție și ar fi o sarcină nobilă din partea Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite de a-și oferi bunele sale funcții pentru astfel de un dialog. Cu toate acestea, liderii opoziției, Antonio Ledezma și Julio Borges, în timpul unei călătorii prin Europa pentru a denunța guvernul Republicii Bolivariene din Venezuela, au cerut alte sancțiuni, precum și o intervenție militară "umanitară".

44.Deși situația din Republica Bolivariană a Venezuelei nu a atins încă pragul de criză umanitară, există foamete, malnutriție, anxietate, chinuri și emigrații. Ceea ce este esențial este studierea cauzelor crizei, inclusiv a factorilor neglijați ai sancțiunilor, a sabotajului, a depozitării, a activităților pe piața neagră, a inflației induse și a contrabandei cu produse alimentare și medicamente.

Susţinerea unor reforme de substanţă pe anumite instituţii sau programe care să se realizeze prin politici educaţional-informaţionale şi creearea de alternative concrete ar fi posibile numai dacă nu s-ar mai “turna sare pe rană” atât din partea factorilor interni cât şi externi prin ajutoare “umanitare”.

https://off-guardian.org/2019/02/09/what-the-press-hides-from-you-about-venezuela/

15 apr 23:53
Comentarii