logo


Meniu

Catedrala Notre-Dame - se mistuie tocmai de Ziua Internaţională a Culturii

Catedrala Notre Dame din Paris, un simbol al Franței, a ars în întregime în urma izbucnirii unui incendiu chiar de Ziua Internațională a Culturii. Pare a fi un scenariu rupt dintr-un film apocaliptic. Oare nu e un semn rău că anume astăzi, când este marcată Ziua Internațională a Culturii a ars acest simbol al Parisului, care este numit și ”capitală culturală a lumii”?

Consilierul prezidențial în domeniul educației culturii și cercetării și membru al Consiliului Suprem de Securitate, Corneliu Popovici

”Este înfiorător să urmărești în direct uriașul incendiu de la catedrala Notre-Dame de Paris, care este pe cale să distrugă unul din cele mai vestite monumente ale civilizației europene, ce datează din secolul al XII-lea. Este trist că această zi de 15 aprilie, Ziua Internațională a Culturii (Roerich Pact), se încheie cu un eveniment atât de tragic”, a scris Popovici pe pagina sa de Facebook.

După acest tragic eveniment care loveşte nu doar în aspectul cultural- estetic sau în dimensiunea turistică a monumentalei construcţii, ci produce de-a dreptul“sângerarea” mentalului colectiv al neamurilor europene, Europa nu va mai fi la fel. Cum nu a mai fost la fel după distrugerea a sute de ani de civilizaţie în două conflagraţii mondiale.

Conştientizarea acestui eveniment înfiorător nu va putea să aibă loc într-un timp relativ scurt. Adevăratele consecinţe vor fi realizate atunci când naţiunile se vor trezi într-un pustiu urban. Căci un oraş blindat de beton şi sticlă nu reprezintă nimic în comparaţie cu energia structurilor arhitecturale care au fost ridicate în scopul de a înălţa spiritul umanităţii.

16 apr 01:03
Comentarii