logo


Meniu

Articol amplu în The Guardian despre mişcarea „Vă vedem de la Sibiu“. Ce scriu jurnaliştii britanici despre protestul care a împlinit 500 de zile consecutive

Membrii organizaţiei civice „Vă Vedem din Sibiu” au organizat în fiecare dintre ultimele 500 de zile câte un protest împotriva alianţei aflate la guvernare în România.

Jurnaliştii de la The Guardian au dedicat un articol amplu organizaţiei „Vă vedem din Sibiu”. „Pentru mai mult de 500 de zile, în zăpadă, ploaie sau sub soarele fierbintele, un grup de localnici a organizat un protest tăcut în centrul oraşului. Întotdeauna în acelaşi loc, în faţa sediului Partidului Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, care este implicat în scandaluri de corupţie şi care a fost acuzat de Bruxelles că nu respectă valorile democratice”, scriu britanicii.

Printre cei cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la The Guardian se numără Ciprian Ciocan. În vârstă de 30 de ani, Ciocan este unul dintre fondatorii „Vă vedem din Sibiu”. El a sintetizat mesajul pe care organizaţia sibiană l-a transmis în ultimele 500 de zile conducerii PSD.

„Ştim ce faceţi şi vă urmărim fiecare mişcare. Suntem aici pentru a apăra statul de drept”, susţine Ciocan. Acesta a mai explicat că protestele organizate de grupul „Vă vedem în Sibiu” au început la 11 decembrie 2017, atunci când guvernul a încercat să revizuiască sistemul judiciar pentru a-şi asigura controlul asupra judecătorilor şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Bianca Toma, membru al Centrului Român pentru Politici Europene, o organizaţie care susţine grupul, le-a spus britanicilor că acest tip de protest este neobişnuit pentru un oraş de dimensiunile Sibiului. „Ei (n.r.- Vă vedem din Sibiu) au fost primul grup local şi ceea ce au făcut cu protestul lor este impresionant, mai ales că, de obicei, Bucureştiul sau alte oraşe mari precum Clujul sunt cele care reacţionează primele la ceea ce se întâmplă", a arătat Toma.

Diana Manta are 37 de ani, este membru „Vă vedem din Sibiu” şi lucrează şi este nelipsită de la proteste. Pauza mea de prânz este aici", le-a spus ea jurnaliştilor britanici, explicţndu-le motivele pentru care iese în stradă: „Fac acest lucru pentru că sunt împotriva corupţiei, sunt împotriva politicienilor care conduc în prezent România şi pentru că văd cum corupţia ne afectează vieţile. Nu avem spitale din cauza corupţiei, nu avem şcolile decente pentru copiii noştri, nu avem drumuri."

23 iul 16:49
Comentarii